Rodskov Eskerod Gymnastikforening Beboerforening Forsamlingshus Kajak
 

Tilføjelse fra Hans Urbak, 30.1.2014
Jeg kan godt huske Jens, som vi kaldte Speedy.
Mine forældre var de første der byggede på hans bedstefar (Jens Karl Jørgensen) jord. Bedstefaderen troede, at han kun kunne sælge den ene grund, men sådan gik det ikke. Han kom af og til og besøgte os med formål at sidde ved vinduet og nyde udsigten over Kalø Vig.

Jens' forældre Anna og Aksel Holm arvede gården Karolinehøj i slutningen af 1950erne og den ejes i dag af Mogens Jakobsen eller dateren og svigersønnen. Det er i forbindelse med Karolinehøj og den statshusejendom, som er Rodskov Svineproduktion.

 

Jens Holm, tidligere Karolinehøj, Rodskovvej

Rodskov Skole. Udflugt til Himmelbjerget i 1961

Fra Jens Holm <jens.holm(at)smask.dk>, 30. jan. 2014
Jeg tror det er mig der står lige ud for kanten af muren i højre side. Den mørkhårede til venstre for mig er Karsten Pedersen fra ”Sparelyst” i Eskerod (det hus der ligger lige ud til hovedvejen i svinget, der hvor skolestien gik ned til Eskerod by). Hans far havde en cykkelforretning inde på kystvejen og moderen arbejde på kontor i Århus et sted. Når Karsten gik i skole var hans far og mor allerede kørt til Århus, så hunden fulgte tit med i skole og fik en plads ved siden af den høje kakkelovn i klasselokalet. Jeg kan ikke tro at der blev fyret i den, men kan faktisk ikke huske det.

 

Jeg huske også at Jens Jacob kaldet ”mini” (den 3. fra højre) fik en ørefigen af damen i ishuset på himmelbjerget fordi har kækt spurgte hvor meget en 25-øres is kostede.

 

Jeg husker min skoletid der som en god tid – der var INGEN mobning, for vi var alt for få til at lukke nogen ude af fællesskabet, så var der jo ingen at lege med  – dette ændrede sig drastisk da vi kom til Hornslet i 4. klasse kan jeg huske!

 

I 1961 kom også Kimmo og Reino Pedersen, der flyttede ind i huset ved branddammen. Faderen var murer og moderen var finne – derfor havde de nok de finske fornavne. Reino er jo nu vores danske Imam ”Wahid Pedersen”, som man nok har hørt om. De to drenge, der kom fra Århus, havde nogle vanvittige ideer om mange ting – de kom jo inde fra stenbroen og vi lyttede til deres fantastiske historier med måben som om de kom helt fra den anden side af jorden. Verden var ikke så stor den gang.

 

Jeg kom meget sammen med Kimmo op igennem årende indtil vi gik ud af skolen i 1969. Vi splittede gamle radioer ad og forsøgte at bygge dem om til kortbølgesendere med svingende held. Jeg tror vi mørklagde radio og TV signalerne i byen et par gange. Ingeniør Rødberg, der boede i det første hus til højre på ”Bakken” (som min far havde udstykkede fra Karolinehøj i 1959, som vi i øvrigt flyttede til i 1960 fra Segalt) var ved Jydsk Telefon og havde en del kortbølge-dele liggende som vi fik at lege med. Jeg mener også at vi ”slukkede” gadelyset i Rodskov efter at vi fandt ud af at lys-føleren sad på gavlen nede på skolen. Vi satte en cykelpære på et tigerbatteri og klæbede arrangementet fast ud for føleren, der jo nu troede at solen stod højt på himmelen og derfor ikke tændte gadebelysningen, da det blev mørkt. Desværre holdt batteriet kun få dage så spøgen varede ikke længe. Se det var drengestreger, der ville noget – det kunne de unge lære noget af i dag.

 

Jeg legede også meget i ”Smedens Kaj”. Hans far og mor, Wander og Karen, drev smedeforretningen ved siden af det gamle forsamlingshus. På den anden side af forsamlingshuset boede Hans Urbak som var et par år ældre end os.

 

En anden Rodskov-personlighed jeg husker er Anna Mogensen, der tit hjalp min mor med rengøring og også med madlavning når der skulle være gilde – hende husker jeg tydeligt. Vi blev ofte sat til at pudse sølvtøjet, men det var nu nok Anna der pudsede det meste.

 

Jeg kunne nok beskrive meget mere fra min tid i Rodskov, men dette var lige hvad der faldt mig ind da jeg så det gamle skolebillede.

 

Jeg flyttede fra byen i 1973 for at studere inde på stenbroen og mine forældre, Anna og Axel Holm, solgte Karolinehøj til Mogens Jacobsen, Elkjær i 1989 og flyttede til Skødstrup. Min mor døde i 1999 og min far  døde i 2004.

Er der nogen du kender, - klik her!
Læs også hvad Kirsten Munding skriver om billedet 9.3.2014, - klik her!

Rodskov hvide Skole, sidst i 50'erne


Fra Jens Holm <jens.holm(at)smask.dk>, 30. jan. 2014

Læreren til venstre kunne ligne Hans Børresen Hansen og ham til højre kunne være Agersnap. Jeg vil tro billedet er fra sidst i 50’erne. Den store skole lukkede jo i 1959 hvor fru Lauridsen startede med forskolen (1. – 3. klasse).

Jeg har boet i Rodskov fra 1960 til 1973. Mine forældre boede på Karolinehøj (første gård til venstre, når man kører mod Hornslet) frem til 1989 hvor de solgte den til Mogens Jacobsen.

Billedet fra Rodskov skole (under omtalen af Niels Rytter) angives at være fra 1962. Dette tror jeg ikke på. Jeg gik på skolen fra november 1960 (startede lidt inde i 2. klasse, kom fra Skødstrup skole) og gik der indtil sommeren 1962 da vi så startede i Hornslet skole fra 4. klasse. Lærerinden i denne periode hed Fru Lauridsen og der var ikke nær så mange elever som på billedet. Jeg tror at læreren til venstre er Hr. Børresen Hansen i en ung udgave. Der var INGEN af eleverne i 1962 der bar slips – så meget ved jeg J

Da jeg gik der var vi omkring 12 elever i 2. og 3. klasse tilsammen. Vi gik i skole mandag til lørdag fra 0800-1200. Kl (ca.) 1230 kom 1. klasserne og gik der 2 timer hver dag og om lørdagen kom de allerede klokken 10 da lør4dag kun var halv arbejdsdag for lærerinden. Så sad vi 3 elever ved hver pult.

Vi gik i det røde hus der nu er bygget sammen med forsamlingshuset. Det hvide hus som ses på billedet var bibliotek. Min mor (Anna Udsen Jørgensen – senere Anna Udsen Holm) gik i sin barndom (hun er opvokset på Karolinehøj) i det hvide hus.

Facebook.com/groups/Rodskov/ - Facebook.com/RodskovGymnastikforening - Facebook.com/RodskovHavkajak
Lav din egen hjemmeside med mono.net